Koale

            Koale žive visoko u krošnjama drveta i hrane se isključivo eukaliptusom. Koala ima veliki crni gumasti nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge sa vrlo dugim i oštrim kandžama za lako penjanje i držanje na drveću. Gotovo nema repa. Iako izgledaju kao medvjedi oni zapravo spadaju pod sisavce tobolčare. Žive od 15 do 20 godina, a teški su između 8 i 11 kilograma. Danas su ugrožena vrsta jer neprestano gube svoja staništa zbog širenja ljudskih staništa i učestalih požara.
            Mladunče teži samo 0,3 g, slijepo je i još nije obraslo krznom. Instinktivno će kroz majčino krzno pronaći put do njezina tobolca, koji se za razliku od drugih tobolčara otvara s donje strane prema straga. U tobolcu će se mladunac koale čvrsto prihvatiti za sisu i sisati majčino mlijeko. Nakon 22 tjedna otvara oči i počinje izvirivati iz tobolca. U tom razdoblju mu kao dodatna hrana služi smjesa i zapravo je naročita vrsta izmeta koju majka izlučuje upravo u tu svrhu. U toj smesi su bakterije neophodne mladuncu za probavu čvrste hrane. Ženka nosi mladunče u tobolcu sve dok ne naraste da se može samo držati, a onda samo izlazi iz tobolca i penje se na njena leđa gdje ostaje dok ne odraste. U dobi od šest mjeseci mladi će koala prvi put napustiti tobolac i popeti se na majčina leđa, a tri mjeseca kasnije bit će već potpuno odrastao i moći će se samostalno hraniti.
            Koala je životinja koja je aktivna noću, pa dane provodi spavajući na granama. Sa drveta silazi vrlo rijetko, najčešće samo da promijeni stablo u potrazi za hranom. Listovi eukaliptusa vrlo su otrovni, no koale su razvile probavni sustav posebno prilagođen toj hrani. Koale mogu pojesti tako velike količine lišća na dan (prosječno 500-1000 g) da im često ponestane hrane. Zbog toga treba poduzimati mjere za njihov transport na područja u kojima ima dovoljno hrane. Glavna poteškoća pri držanju koala u rezervatima ili u zoološkim vrtovima izvan Australije sastoji se u opskrbi dovoljnim količinama eukaliptusovog lišća.





            Koale su se vjerojatno prvi put pojavile u Australiji u vrijeme kad se Australija počela kretati prema sjeveru, polagano se odvajajući od Antarktike, prije nekih 45 milijuna godina. Najstariji fosili koala pronađeni u Australiji stari su preko 25 milijuna godina. Kako se klima mijenjala i Australija postala suhi kontinent, u prilagođavanju vegetacije razvilo se i eukaliptus drvo i koale su preživjele zaviseći o njemu za prebivanje a osobito za prehranu.     

Nema komentara:

Objavi komentar

Downov sindrom

Downov sindrom (DS-DownSyndrome) je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri s...