PROIZVODNJA RAKIJE

U našoj zemlji skoro svako seosko ili gradsko domaćinstvo s određenim uvjetima bavi se proizvodnjom rakije. Za spravljanje rakije plodovi šljive ne moraju da budu krupni i zdravi, osnovno je pravilo da budu zreli, jer što su plodovi zreliji sadrže više šećera, a prema tome dobije se i više rakije. Od 1g šećera se teoretski dobije 0,59 u praksi 0,50g etil alkohola.za preradu šljive u rakiju potrebno je osigurati odgovarajuće posude za prihvat i pripremu šljive, zatim kazan za pečenje rakije (destilaciju) i određene posude za prihvat i čuvanje rakije. Sudovi za pripremu su obično izrađeni od drveta ili plastike i specijalno su izrađeni za tu svrhu. Tako nakon skladištenja stoje dok se šećer iz šljiva ne pretvori u alkohol. Taj proces fermentacije traje 3 do 6 tjedana, u ovisnosti od toplote mjesta, količine šećera u plodovima. U ljetnim mjesecima proces fermentacije traje do 3 tjedna, dok u jesen i do 6 tjedana. Proces fermentacije završava kada se prestane stvarati ugljikov monoksid tj. kada prestane stvaranje pjene i kada fermentacijska smjesa nije slatka, već kiselkasta.
Destilacija (pečenje rakije) – je proces koji počinje nakon procesa fermentacije. Ukoliko se proces destilacije neće odmah vršiti, potrebno je komin dobro potopiti i zatvoriti, da ne bih došlo do kiseljenja, treba ga zatvoriti, i ne dopustiti dovod kisika. Osnovni koraci prilikom destilacije:
- Kazan ne smije biti prepunjen, kako bi izdvajanje alkohola, moglo da se obavlja neometano.
- Komin u kazanu ne smije zagoriti, tada rakija dobije neugodan miris i okus.
- U početku ključanja treba voditi računa da ne bude suviše jako, što bi dovelo do isparavanja velike količine alkohola u vidu alkoholne pare.
- Voda u kojoj se priprema, tj. voda u pripremnoj posudi treba se stalno mijenjati, treba biti cijelo vrijeme destilacije hladna; da se alkoholna para prilikom oslobađanja hladi i stvara kondenzacijski alkohol.
Temperatura zagrijavanja treba da bude ravnomjerno raspoređena i da rakija istječe u ravnomjernom mlazu. Destilacija traje od 2 do 4 sata, ovisno o količini komina, jačini temperature zagrijavanja i hlađenja vode. Prvi litra rakije zove se „ prvina“ sadrži najviše metil alkohola, aldehida i estera i nije dobra za konzumaciju, treba je izdvojiti od ostale rakije i ponovno vratiti u proces destilacije. Rakija destilirana na 50°C odnosno 20 gradi alkohola je najbolja za konzumaciju. Ukoliko je manje jačine, razblaži se s filtriranom vodom.
Rakija se čuva u drvenim bačvama ili emajliranim sudovima. I onda krajnja upotreba je čuvanje u staklenim ili plastičnim flašama. Preporučuje se čuvanje 6 mjeseci u drvenim bačvama zato što u njima brže stari i dobiva specijalni „buke“, odnosno aromu. Najbolje bačve su od hrastovine. Ovako čuvana rakija ima lijepu žutu boju i najcjenjenija je na tržištu. Rakija od 20 gradi (50°C) za 1 godinu čuvanja gubi na količini 7,8 do 8%, u drugoj godini gubi 5,2 d0 6,2%, dok u trećoj godini 4,5 do 5%, ovisno o veličini bureta. Rakija leži u buradi 6 – 12 mjeseci, kasnije se razlijeva u staklene ili plastične flaše i čuva u hladnim suhim i mračnim prostorima do konzumacije i daljnje upotrebe.

Nema komentara:

Objavi komentar

Downov sindrom

Downov sindrom (DS-DownSyndrome) je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri s...