Poremećaji u radu bubrega

Poremećaji mokrenja u pravilu su simptomi neke bolesti, pa je uvijek najprije potrebno obaviti temeljite dijagnostičke pretrage. S liječenjem se započinje kada smo otkrili uzrok poremećaja mokrenja. Diureza to jest količina mokraće urina koju tijelo izluči u 24 sata i ona iznosi oko 1.500 ml. Normalno se mokrenje obavlja svakih 4-5 sati tokom dana, dok se noću u pravilu ne mokri.


Oligokizurija
To je rjeđe mokrenje koje ne nastaje zbog bolesti mjehura, nego je uvijek simptom bolesti bubrega ili živčanog sustava, ili je posljedica manjeg uzuimanja tekućine.


Dizurija
Mokrenje je s naporom te je katkad popraćeno i bolovima, a mlaz mokraće je slabiji.
Najčešći uzroci dizurije su:
 1.MEHANIČKE SMETNJE, na putu prolaza mokraće od vrata mjehura do vanjeskog meatusa uretre. To su najčešće hipertrofija prostate ili karcinom prostate.
 2.DINAMIČKE SMETNJE,  koje nastaju zbog poremećaja u funkciji mišića i živaca važnih za otjecanje mokraće. To su najčešće bolesti ili ozljede završnog dijele kičmene moždine.


Retencija urina
Drugim rječima se može reći zadržavanje mokraće. Najčešće pogađa muškarce u pedesetim i šezdesetim godinama života i to zbog proširenja prostate. Ženski spol uglavnom pogađa zbog propadanja mjehura ili kada mjhur izađe iz normalnog položaja.


Potpuna retencija urina
Jeste kada bolesnik uopće ne može mokriti, iako ima jak nagon za uriniranjem.    
Uzroci retencije su:
 1.MEHANIČKE SMETNJE, koje stvaraju zapreku u otjecanju mokraće i to su najčešće tumori, strana tijela te rupture uratere.
 2.DINAMIČKE SMETNJE, najčešće su posljedica ozljede ili bolesti kičmene moždine s oštećenjem centra za mokrenje.

Nepotpuna retencija urina
Znači da bolesnik u toku mokrenja ne može u popunosti isprazniti mjehur. Mokraća koja ostaje u mjehuru zove se ostatni urin i njegova količina može biti različite veličine. Uzroci su slični onima kod potpune retencije. Dijagnoza se može postaviti katetiziranjem mjehura nakon mokrenja. Ovaj postupak nije poželjan zbog opasnosti od infekcije te pomoću radioizotopa tako da po završenom lučenju kroz bubrege bolesnik mokri, a zatim se određuje količina izotopa u predjelu mjehura.


Poliurija
To je znatno povećanje izlučene mokraće u roku od 24 sata. Razlikujemo:
 1.EKSTRARENALNU POLIURIJU, kada su uzroci izvan bubrega i najčešće se javlja zbog prevelikog uzimanje tekućine, ako nema znojenja.
 2.RENALNU POLIURIJU, koja nastaje zbog oštećenja bubrežne funkcije.


Anurija
Ona znači prestanak lučenja urina i mokraćni mjehur je prazan. Razlikujemo:
 1. RENALNU ANURIJU, posljedica je teškog oštećenja različitih djelova bubrežnog parenhima pa bubrezi ne luče mokraću.
 2. POSTRENALNU ANURIJU, nastaje zbog opstrukcije uretere, pa iako bubrezi ne luče mokraću, mejhur ostaje prazan.

Nema komentara:

Objavi komentar

Downov sindrom

Downov sindrom (DS-DownSyndrome) je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri s...