Assal jezero- najslanija površina na svijetu

Jezero Assal je najslanija vodena površina na svijetu – čak 10 puta slanija od Crnog mora, a uz to dijeli Afriku na dva dijela. Rimljani su biti toliko očarani Afrikom i to su najbolje opisali jednim komentarom: “Pa, u Africi je uvijek nešto novo”. Dakako, istina ja da su oni vidjeli tek sićušni dio čudesnih ljepota koje nudi taj kontinent.
Jezero Assal dobar je primjer za to. Iako su prvi zapadnjaci do njega došli tek 20-ih godina prošlog stoljeća, a ni godinama nakon toga nije bilo dobro istraženo ni shvaćeno, već je uspostavilo nove parametre u našem razumijevanju svijeta u kojem živimo. Primjerice, danas se zna da je jezero Assal najniža točka u Africi (155 m ispod površine mora), dok ga ovdašnja ljetna temperatura od 57 Celzijevih stupnjeva čini jednim od najvrućih mjesta na kontinentu.
Jezero Assal svoja neobična obilježja duguje svome polažaju. Nalazi se u Džibutiju, malenoj državi na obali Adenskoga zaljevai Crvenoga mora, te u jednome kutu Afarskoga trokuta, jednog od geološki najnemirnijih područja na zemlji.
Istodobno, ovo je i područje neobične ljepote. U neposrednoj okolici jezera nalaze se slane ravnice blještavo bijele boje, a bistra, plitka voda prelijeva se u modrim i tirkiznim tonovima. Na površini se pojavljuju i krhke lepeze i listići od soli, koji zahvaljujući mineralima poprimaju sve moguće boje, od nježno zelene do ljubičaste i crvenosmeđe.


Nema komentara:

Objavi komentar

Downov sindrom

Downov sindrom (DS-DownSyndrome) je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri s...