BILJNA TKIVA


Stanice grade tkiva, a tkiva su skupine stanica koje su slične po svojoj strukturi i obavljaju sličnu ili istu funkciju. Znanost koja se bavi proučavanjem tkiva naziva se histologija. Posebno je važno istaknuti da tkiva nisu najviše razine organizacije živih sustava. Tkiva grade organe, a organi se udružuju u organske sustavekoji zajedno usložnjeni grade organizam– savršenstvo života. Znanstvenici danas veliku važnost pridaju proučavanju tkiva i stanice, jer se veliki broj oboljenja i genetičkih promjena događaju upravo u stanicama. Ove promjene često mogu imati negativan učinak na ostale stanice jer se te promjene mogu prenijeti na njih.

U živome svijetu sva tkiva možemo podijeliti u dvije velike skupine:
  1. biljna tkiva koja grade biljni organizam i omogućavaju sve fiziološke procese koji se tiču održavanja normalnih uvjeta u organizmu;
  2. životinjska tkiva koja su izgrađena iz animalnih stanica i imaju funkciju održavanja normalnih uvjeta u živome organizmu.


Anatomija biljaka predstavlja posebnu znanstvenu disciplinu koja proučava unutarnju građu biljnog organizma. Njezinim osnivačem smatra se engleski liječnik Nehemiah Grew. Biljna tkiva čine posebno važnu stavku proučavanja anatomije biljaka. Biljna tkiva obilježava veoma velika heterogenost, a sva biljna tkiva prema osnovi svojih osobina možemo podijeliti u dvije grupe: tvorna tkiva i trajna tkiva.

Tvorna tkiva se još nazivaju i meristemska tkiva. Riječ meristemska je složenica iz dvije riječi: merizo – dijeliti i stema – tkivo. Dakle, grubim prijevodom možemo vidjeti da su to tkiva koja se stalno dijele, odnosno imaju veliku sposobnost diobe. Ova tkiva se najčešće nalaze u vegetacijskom vršku korijena i vegetacijskom vršku izdanka, dakle, u onim dijelovima koji stalno i ubrzano rastu.






Trajna tkiva predstavljaju ona tkiva koja dobivaju svoju konkretnu zadaću odnosno koja prolaze kroz stupanj diferencijacije. Diferencijacija predstavlja proces rasta i razvijanja stanice u kojemu ona dobiva svoju krajnju zadaću (npr. gradi provodne sudove kod biljaka, gradi organe za fotosintezu i sl.). Postoji mnogo podgrupa trajnih tkiva, ovisno o zadaći koju obavljaju u biljnome organizmu:
  1. parenhimsko ili osnovno tkivo u biljnim sustavima ima mnogo zadaća, a neke od njih su: prozračivanje, asimilacija (upijanje), pohranjivanje vode i minerala, provođenje vode i minerala i druge zadaće. Ovo tkivo čini veoma veliki dio biljnog organizma jer parenhimsko ili osnovno tkivo okružuje sva ostala tkiva (slika 15).


  1. Slika 15. Parenhimsko i provodno tkivo kod biljaka
    Pokrovno ili kožno tkivo predstavlja zaštitni sloj kod biljaka. To je površinski sloj koji štiti od vanjskih utjecaja koji bi mogli naštetiti biljnome organizmu. Kao primjer pokrovnog lista navodimo epidermis lista. Epidermis predstavlja skupinu stanica koja se nalazi na površini lica i naličja lista i štiti ga od vanjskih utjecaja. To su stanice kubična oblika, zelene su boje zbog prisutnosti klofofila u njima (slika 15).

  1. Mehanička biljna tkiva štite od mehaničkih oštećenja i daju potporu biljakama;


  1. Slika 16. Unutarnja građa lista kod biljaka: 1) kutikula; 2) epidermis lica lisata; 3) Palisadne stanice koje vrše proces fotosinteze; 4) Spužvasto tkivo; 5) donji epidermis;6) puči – specijalni otvori za ulazak kisika i izlazak ugljičnog dioksida u list; 7) stanice koje otvaraju i zatvaraju puči; 8) Ksilem (mrtvi dio provodnog tkiva koji provodi vodu i mineralne materije; 9) floem (živi dio biljke koji provodi hranjive tvari kroz biljku); 10) provodna žila.
    Provodna tkiva predstavljaju provodne sudove ksilema i floema. Ksilem je mrtvni dio biljke, a sastoji se od provodnih sudova traheja i traheida. Provodi vodu i mineralne tvari koje su neophone za proces fotosinteze. Floem je živi dio biljke koji je izgrađen od sitastih cijevi i stanica pratilica. Provodi gotove hranjive materije po cijeloj biljci (slika 16).

  1. spremišna biljna tkiva služe za pohranjivanje hranjivih tvari koje će biljka koristiti u nepovoljnim uvjetima ili u uvjetima smanjene sposobnosti fotosinteze. Ova tkiva tkođer mogu čuvati vodu, pa se takva tkiva nazivaju hidrenhim.
                                                                






Nema komentara:

Objavi komentar

Downov sindrom

Downov sindrom (DS-DownSyndrome) je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri s...